Terug naar de homepage


   
Seizoen 2009 > Nieuws


Jos Menten zegeviert in 24 uur van Spa!
Na een solide wedstrijd heeft Jos Menten samen met teamgenoten Anthony Kumpen, Mike Hezemans en Kurt Mollekens zijn eerste overwinning geboekt in de Total 24 Hours of Spa. Het betreft overigens de allerlaatste editie van de Ardense etmaalrace waaraan de huidige GT1-wagens mogen deelnemen, maar dat is niet de enige reden waarom deze race in de annalen van de autosportgeschiedenis gegrift zal staan. Menten en co hebben zich werkelijk ontpopt tot de smaakmakers van deze 61ste editie van de Total 24 Hours of Spa. Tot vier uur voor het vallen van de vlag hebben zij er een moordend tempo op nagehouden. Spannende duels werden uitgevochten met de Corvette C6.R van Selleslagh Racing Team en de drie Maserati MC12 van Vitaphone Racing, maar de Corvette C6.R, geprepareerd door het gerenommeerde PK Carsport, kwam na een slijtageslag van 24 uur als winnaar bovendrijven!

“Fantastisch! Een onbeschrijflijk gevoel”, jubelt Jos Menten bij het vallen van de vlag. “Donderdag heeft het even geduurd alvorens we een goede afstelling hadden, maar eenmaal de wagen op punt stond, was er geen houden aan. Zowel in de gietende regen, als op een droge baan waren we telkens bij de snelsten op de baan. We wisten dat we met een Corvette C6.R en een homogeen rijderskwartet over uitstekende middelen beschikten, maar dit was werkelijk een droomscenario. We hebben geen enkel probleem gekend. Eenmaal zijn we vroeger dan voorzien moeten komen pitten voor wat extra olie, voor de rest was alles werkelijk perfect.”

De Corvette C6.R draaide van bij de start als een Zwitsers uurwerk en dat heeft zich aan het einde van de wedstrijd uitbetaald in een prachtige overwinning. Wanneer zondagnamiddag om 16 uur het doek valt over deze 24 uur van Spa heeft de Belgische Corvette een voorsprong van ruim elf ronden op de naaste belagers. “We hebben de hele avond en nacht geduelleerd met de drie Maserati en de SRT Corvette. We hebben ons geen duimbreed toegegeven en het harde tempo heeft bij de concurrentie zijn tol geëist. De strategie was duidelijk: zo snel en zo constant mogelijk zijn en zondagmiddag kijken waar we uitkomen”, aldus de 28-jarige coureur uit Haelen.

Zelfs in moeilijke omstandigheden was de Corvette C6.R met startnummer 4 ongenaakbaar. Op een opdrogende piste wisselde Menten zaterdagavond als een van de eerste rijders naar slicks, om vervolgens een gat van een halve minuut dicht te rijden op de leidende Maserati van Le Mans-poleman en ex-F1-rijder Stéphane Sarrazin. De Fransman had geen antwoord op de snelle chrono’s van Menten en moest lijdzaam toezien hoe de Corvette C6.R op de rechte lijn van Kemmel voorbij snelde. De Nederlander was constant de snelste man op de baan, tot grote vreugde van zijn team: “Het eerste uur van mijn dubbele stint was goed, maar bij het dubbelen heb ik een klein foutje gemaakt. Ik ging rond in de chicane en dat heeft me twintig seconden gekost. Gelukkig kon ik het gat opnieuw dichtrijden en nogmaals voorbijgaan aan de Maserati. Het tweede deel van mijn dubbele stint was zo mogelijk nog beter. Ik kon een mooie voorsprong uitbouwen en dat gaf het team wat meer ademruimte”, gaat Menten verder.

“Toegegeven, in het begin hebben we wat geluk gekend met de safety-car”, analyseert Jos Menten de wedstrijd. “Tot drie maal toe kwam de safety-car naar buiten toen wij op achtervolgen aangewezen waren. Telkens wanneer de baan opnieuw vrijgegeven werd, konden wij naar de kop stoten, maar in de tweede wedstrijdhelft hebben wij het verschil wel degelijk zélf gemaakt. We hebben een mooie strijd geleverd en het publiek heeft een waardige afsluiter gekregen van het GT1-tijdperk in de 24 uur van Spa. Rest er mij niets anders dan iedereen te bedanken voor deze fantastische prestatie. Anthony, Mike en Kurt hebben schitterend werk geleverd, maar dat geldt ook voor de jongens aan de pitmuur en onze technische crew!”
 
« Terug 26-07-2009
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2021 Jos Menten Racing