Terug naar de homepage


   
Seizoen 2008 > Nieuws


FIA GT - Total 24 Hours of Spa - Aan de leiding tot noodlot toeslaat...
Met de tweede en de zesde startplaats als uitgangspunt, heeft Phoenix Carsport uitstekende perspectieven voor de wedstrijd van twee maal rond de klok. In de kwalificatiesessies op donderdag en vrijdag kenden beide Corvette C6.R niet de minste problemen… maar in de wedstrijd zou het noodlot wel toeslaan voor de prachtige Amerikaanse wagens.

Door het wegvallen van de Saleen S7R van Larbre Competition, na een crash in de warm-up, voert de #6 Phoenix Corvette het veld aan. Jos Menten, aan het stuur van de Corvette met startnummer 5 van het Duitse team, neemt de start van op de vijfde plaats. Om klokslag 16u00 gaat het licht op groen voor de 60ste editie van de Total 24 Hours of Spa. Fässler houdt het hoofd koel, laat een aanstormende Xavier Maassen (SRT – Corvette C6.R) passeren en neemt voorlopig genoegen met een tweede plaats. Jos Menten volgt in het spoor van Maassen en probeert mee te glippen in de opening die zijn landgenoot maakt.

In de remzone van La Source maakt Menten zich klaar om de derde plaats over te nemen van de Jetalliance Aston Martin, tot Andrea Bertolini (Vitaphone Racing – Maserati MC12 #1) zijn rempunt mist: “Ik zag de Maserati in mijn spiegel komen, maar ik kon geen kant op. Hij raakte me op mijn achterwiel toen ik instuurde en ik ging rond. Ik zette de wagen in neutraal en bolde achteruit om een crash te vermijden. Gelukkig kon het 41-koppige veld mij ontwijken”, vertelt de 27-jarige Nederlander. De coureur uit Haelen moet van op de laatste plaats de achtervolging inzetten. Met een achterstand van een dikke dertig seconden op de leiders rijgt Menten snelle chrono’s aan elkaar. In een mum van tijd heeft hij het volledige G3-, G2- en GT2-veld opgerold! Na een uur uur racen zit de Phoenix-rijder zelfs in het spoor van de GT1-concurrentie! De eersten die voor de bijl gaan zijn de Saleen S7R van PK Carsport en de Lamborghini Murciélago R-GT van IPB Spartak Reiter. Na 2 uur en 10 minuten komt Menten binnen voor een geplande rijderswissel. Uwe Alzen neemt het stuur van de Corvette C6.R over. De ervaren rot vindt in zijn dubbele stint aansluiting met de koplopers en knaagt aan zijn achterstand. Ronde na ronde komt de Duitser dichter bij de top-vijf en na vier uur en 20 minuten racen toert Alzen rond op de vierde plaats, op een kleine minuut van zijn leidende teamgenoten.

Alexandros Margaritis neemt de vijfde en zesde stint voor zijn rekening. De Griek krijgt in zijn relais wel af te rekenen met wisselvallige weersomstandigheden. Toch slaagt hij erin om op slicks naar de eerste plaats door te stoten. De ex-DTM-ster maakt indruk en is de snelste man op de baan. Van de laatste plaats naar de leiding in amper vijf uur wedstrijd; Jos Menten, Uwe Alzen en Alexandros Margaritis hebben er tot dan een huzarenstukje opzitten… maar it ain’t over until the fat lady sings. De herrezen Phoenix Carsport-vuurvogel heeft het strijdperk noodgedwongen moeten verlaten.

“Op het moment dat Alexandros binnenkomt voor zijn bandenwissel, begint het iets harder te regenen. Hij vertrekt opnieuw met slicks, maar in zijn tweede ronde heeft hij zich laten verrassen op de Raidillon. De wagen heeft zijdelings de muur geraakt, waardoor zowel de rechteruitlaat als de koppeling schade heeft opgelopen. Als gevolg van de impact is de koppeling beginnen slippen, met warmteontwikkeling als gevolg. Alexandros heeft nog geprobeerd de pits te bereiken, maar ter hoogte van de Pif Paf is de Corvette C6.R in brand gevlogen. De achterkant is door de vlammen verteerd en de wagen is binnengebracht op de takelwagen”, zucht een teleurgestelde Jos Menten om 22u00.

Phoenix gaat in een half uur van de hemel naar de hel, want 30 minuten na het uitbranden van de #5, komt de andere wagen van het team binnen met schade aan de voorkant. Mike Hezemans kon de gecrashte Jetalliance Aston Martin niet ontwijken en knalde op de DBR9 in. Hezemans-Fässler-Gollin-Deletraz verliezen zeven ronden door het incident.
 
« Terug 03-08-2008
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2024 Jos Menten Racing