Terug naar de homepage


   
Seizoen 2008 > Nieuws


24 Hours of Le Mans: nukkige versnellingsbak verknalt wedstrijd
Na de moeilijke kwalificaties op woensdag en donderdag, begint op zaterdagmorgen voor Team Modena de zon te schijnen. Voor de warm-up heeft het Britse team immers nog een verrassing in petto voor de piloten. Een zelfontwikkeld aërodynamisch pakket en een krachtigere motor moeten Jos Menten, Christian Fittipaldi en Terry Borcheller vleugels geven. De vernieuwde Aston Martin DBR9 laat meteen een goede indruk achter, nadat Menten de bolide naar de vijfde chrono in LMGT1 stuurt – net achter het fabrieksgeweld.

“De wagen voelt perfect aan. De nieuwe achtervleugel biedt minder neerwaartse druk, waardoor het benzineverbruik lager komt te liggen. De wedstrijdmotor is wel ietsje dorstiger, maar indien we verstandig rijden kunnen we per stint toch een volledige ronde uitsparen”, aldus een optimistische Jos Menten vlak na de warm-up. De Team Modena-piloten tellen gespannen af tot de start van de 76ste editie van de 24 Hours of Le Mans, die dit jaar uitzonderlijk om 15u00 gegeven wordt. Het is de Braziliaan Christian Fittipaldi die de start van de etmaalrace voor zijn rekening neemt.

Fittipaldi komt goed weg en kan zich handhaven in de kopgroep. Na een goede 50 minuten duikt de ex-F1-rijder de pits in, voor de eerste geplande pitstop, om het stuur over te geven aan Terry Borcheller. De Amerikaan kwijt zich perfect van zijn taak en laat na een dubbele relais het stuur over aan Jos Menten. De Flying Dutchman zet enkele snelle rondjes neer en vecht voor de vijfde plaats, net achter de fabriekswagens. Jammer genoeg verliest Menten een halve ronde na een lekke band links achteraan. Na de ongeplande pitstop valt de Britse bolide terug naar de zesde plaats in de klasse, op anderhalve ronde van de Luc Alphand Corvette C6.R.

Om 18u30 klautert Fittipaldi opnieuw achter het stuur van de Aston Martin DBR9 met startnummer 59. De piloten van het team uit High Wycombe zijn wel degelijk in the groove. Na foutloze en constante stints van Fittipaldi en Borcheller is het opnieuw de beurt aan de man uit Limburg: “In mijn laatste rondje heb ik gekeken wat de banden nog konden, met als resultaat een besttijd. We weten dat we nog een marge hebben. Indien nodig kunnen we straks beginnen aan te vallen.”

Menten houdt woord want een paar uur later verdwijnt de voorsprong van de LAA #72 als sneeuw voor de zon. De Nederlander klokt gemiddeld zeven seconden per ronden sneller dan zijn directe concurrent: “De wagen is perfect. Zelfs na 10 uur wedstrijd laat de Aston zich vlot besturen. Wanneer we aan dit tempo verder gaan, zitten we rond 04u00 onder de achtervleugel van Alphand en co”, vertelt Jos Menten na zijn derde dubbele stint.

Toch verloopt de remonte niet zoals gepland. Rond de klok van 04u00 gooit een regenbui roet in het eten en even later dient Fittipaldi de pits op te zoeken met een defecte versnellingsbak. De reparaties nemen ongeveer twee uur in beslag: “Toen zijn we verder gegaan met de Olympische moraal in ons achterhoofd. Een top-vijf klassering in de klasse zat er niet meer in, maar het blijft mooi om bij een slijtageslag als de 24 Hours of Le Mans onder de finishvlag te duiken. Het team heeft er alles aan gedaan om ons een goede auto af te leveren. De jongens hebben de afgelopen weken keihard gewerkt en het is jammer dat dit resultaat niet ons potentieel weerspiegelt. Wanneer je onze rondetijden vergelijkt met die van de concurrentie bij de privateers, zie je dat we niet moesten onderdoen. Het is wel een grote eer dat ik de wagen over de streep mocht brengen van het team”, vertelt een zichtbaar teleurgestelde Jos Menten na het overschrijden van de finishlijn.

Jos Menten, Christian Fittipaldi en Terry Borcheller keren huiswaarts met de 30ste plaats algemeen; 8ste in de LMGT1-klasse.
 
« Terug 15-06-2008
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2024 Jos Menten Racing