Terug naar de homepage


   
Seizoen 2007 > Nieuws


FIA GT Championship - Adria (Italy): review
Op 7 en 8 september is het FIA GT kampioenschap aan haar zevende wedstrijd toe. Voor de tweede maal dit seizoen is het FIA GT-circus te gast in Italië. De wedstrijd in Adria is de eerste na de Total 24 Hours of Spa. Halverwege het seizoen staan er vijf punten op de teller van het duo Jos Menten-Peter Kox, de twee Nederlanders die uitkomen voor het Duitse HD GIGAWAVE Reiter Engineering team. Na een zware wedstrijd pakt het Lambo-duo opnieuw punten voor het kampioenschap, nadat ze zesde eindigen.

De eerste vrije training wordt traditioneel gewijd aan een evaluatieprogramma voor de Michelin-banden. Na de 90 minuten durende sessie prijkt de Lamborghini Murciélago R-GT met startnummer 28 op de negende plaats (1:14.831): “Onze klassieke positie na de eerste training”, vertelt Menten. “We hebben gewoon de verschillende bandencompounds getest, en we weten welke richting we met de afstelling uitwillen. Onze vermoedens worden bevestigd, Adria ligt ons goed”, klinkt het na de eerste trainingssessie.

Dat de snelheid erin zit, bewijst Peter Kox in de tweede vrije training. De Brabander stuurt de Lambo naar de derde tijd (1:13.659), op nog geen twee tienden van de beste chrono. “Afgezien van het klein probleem met het differentieel op het einde, ziet het er duidelijk goed uit. De wagen ligt goed, de banden presteren naar behoren, en we moeten niet onderdoen voor de rest. Dit bewijst dat Monza, Spa en Oschersleben geen toevalstreffers waren”, aldus de coureur uit Haelen.

Bij HD GIGAWAVE Reiter Engineering denkt men dat het nog sneller kan. De Lamborghini wordt omgebouwd naar de kwalificatie-trim. Kox haalt het onderste uit de kan, en eindigt in de vijftien minuten durende kwalificatiesessie als vijfde plaats met een rondetijd van 1:12.562: “We zijn er goed bij. Het verschil met de auto’s voor ons is minimaal”, aldus Jos Menten. “Enkel de Jet Alliance Aston rijdt buiten categorie, daar kunnen we ons niet mee meten. Maar de wedstrijd is natuurlijk nog lang. Morgen kan nog nog veel gebeuren.”

Tijdens de warm-up zet Menten een 1:14,523 op de klokken, goed voor de vierde tijd: “We zijn er helemaal klaar voor!”, klinkt het in de pitbox van HD GIGAWAVE Reiter Engineering. Het is Peter Kox die de start voor zijn rekening neemt. Even kan Kox de vijfde plaats vasthouden, maar dan gaat de PK Carsport Corvette C5-R de Lambo voorbij. Na goed twintig minuten komt Kox binnen voor een geplande pitstop. Jos Menten neemt het stuur over. Het team laat de Limburger vertrekken zonder bandenwissel: “Een tactische keuze om tijd te sparen in de pitlane. Het niet wisselen van banden levert ons een goede vijftien seconden op, wat natuurlijk een wereld van verschil maakt in een hypercompetitief kampioenschap als het FIA GT. Maar onze keuze pakte een beetje verkeerd uit. Ik had wat last van pick-up… waardoor ik niet het volle potentieel van de auto kon benutten.

Na goed één uur wedstrijd duikt Menten de pits in voor de tweede en tevens laatste verplichte pitstop: “Zoals gepland kwam ik binnen, maar we hebben wat tijd verloren in de pitlane door het verkeer. Peter nam opnieuw over, en hij kon zich handhaven binnen de top tien. We konden het gat met de Corvette dichten, en gingen op nieuw op jacht naar een puntenfinish. In de slotfase van de wedstrijd gingen drie rijders voor ons in de fout, waardoor we nog drie plaatsjes naar voren konden schuiven. Onze strategie heeft gewerkt, maar beter dan een zesde plaats zat er vandaag niet in. We onthouden opnieuw de positieve resultaten die we geboekt hebben in de trainingen, kwalificatie en warm-up. We keren huiswaarts met een drie punten.”
 
« Terug 10-09-2007
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2024 Jos Menten Racing