Terug naar de homepage


   
Seizoen 2007 > Nieuws


ADAC GT Masters - Jos Menten en Christopher Haase winnen beide races
In de achtergrond van de Belgian Champ Car Grand Prix op Circuit Zolder - de Amerikaanse Formule 1 - werken de ADAC GT Masters hun zevende en achtste wedstrijd af. Normalerwijze wordt de Lamborghini Gallardo GT3 #7 van Reiter Engineering bestuurd door de Italiaan Gianni Morbidelli en de Duitser Christopher Haase. Maar omdat Morbidelli elders verplichtingen heeft, kruipt Jos Menten in Zolder achter het stuur van de oranje Gallardo. De 26-jarige Nederlander werkt het volledige FIA GT kampioenschap af met een Lamborghini Murciélago van Reiter Engineering, en is daarmee de geschikte vervanger voor de Italiaanse ex-F1-rijder. Voor Menten en Haase begint het raceweekend met een vierde en een vijfde tijd in de vrije trainingen op vrijdag.

Op een zonovergoten piste domineren de Lamborghini’s van Reiter Engineering de vrije trainingen: “De eerste vrije training hebben we gebruikt om de basisafstelling van de auto te verbeteren. Op het einde ben ik wel nog even door de grindbak gegaan. Ik had twee opties: ofwel hard over de nieuwe - en hoge - kerbstones gaan of gewoon door de grindbak rijden. De laatste keuze was de veiligste, want ik wilde de wagen niet beschadigen door té hard over de hoge kerbs te gaan”, recapituleert Jos Menten. Menten-Haase eindigen de eerste vrije training als vijfde (1:36,582), en de tweede training als vierde (1:35,940). “Maar we hebben nog ruimte voor verbetering”, klinkt het bij de coureur uit Haelen. “Morgen gaan we de afstelling van de remmen aanpassen. In de remzones verliezen we wat tijd ten opzichte van onze concurrenten, maar morgen zal dat probleem opgelost zijn.”

In de eerste kwalificatiesessie, voorbehouden aan de ‘B-rijders’ vindt Christopher Haase een vrij rondje, en pakt hij de pole position voor de eerste race. Zijn derde pole in vier weekends! Met een rondetijd van 1:33,667 verbreekt de jonge Duitser zelfs het GT3-polerecord van Peter Kox uit de Belcar Midsummer Race. Jos Menten moet zich in de ‘A-poule’ tevredenstellen met de derde plaats (1:34,069), op drie tienden van Peter Kox (Reiter Engineering #7) en Christophe Bouchut (All-Inkl.com Racing #10).

Het zijn de ‘B-rijders’ die de start nemen van de eerste wedstrijd. Christopher Haase verzilvert zijn pole en bouwt meteen een mooie voorsprong uit. Bij de pitstop bedraagt het verschil met de achtervolgers een goede vijftien seconden. Voor Jos Menten zit er niets anders op dan de voorsprong te consolideren en de wagen naar de finish te sturen: “Christopher heeft al het werk gedaan. Ik moest enkel het stuur overnemen en de wagen naar de finish dragen. Mijn eerste overwinning van het seizoen. Ik was al bijna vergeten hoe champagne smaakt! In elk geval gaat mijn dank uit naar het team, dat ons vandaag een superauto geschonken heeft!”

De tweede ADAC GT Masters race staat geprogrammeerd na de Belgian Champ Car Grand Prix. Het talkrijk opgekomen publiek blijft na de overwinning van Sebastien Bourdais wachten op de titanenstrijd tussen de ‘A-rijders’, die op zondag de start nemen: “Ik wilde geen risico’s nemen en heb me wat ingehouden bij de start. Jan Lammers kon me langs de binnenkant passeren, maar vooraan kwam het tot een contact tussen Christophe Bouchut en Peter Kox. In de carrembolage die daarop volgde, koos ik de juiste rijlijn. Hierdoor kwam ik als tweede door, in het spoor van Peter Kox. Jammer dat de wedstrijdleiding hem met een drive through penalty bedacht… want hierdoor kregen we de overwinning in de schoot geworpen. Christopher maakte het zaakje rustig af, en zo pakten we onze tweede overwinning van het weekend!”, glundert een tevreden Jos Menten.
 
« Terug 26-08-2007
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2024 Jos Menten Racing