Terug naar de homepage


   
Seizoen 2006 > Nieuws


FIA GT Championship - Paul Ricard: Menten pakt prachtige zilvere medaille!
Na een schitterende vijfde plaats in de Proximus 24 Hours of Spa heeft PSI Experience haar Corvette C6-R ook ingezet in de vijfde manche van het FIA GT kampioenschap. Het was de eerste keer dat het FIA GT circus afzakte naar Frankrijk om te racen op het High Tech Test Track in Paul Ricard. Voor Jos Menten was het zijn debuut in een FIA GT wedstrijd met een drie-uurs format. Zijn teamgenoot Jean-Philippe Belloc heeft al meer ervaring met dit soort wedstrijden. Speciaal voor deze race opteerde de teamleiding van PSI Experience voor de Corvette C6-R te schoeien met Michelin-banden. Een erg goede beslissing, bleek achteraf. Menten domineerde het grootste deel van het eerste wedstrijduur. Belloc behield in het tweede uur de leiding, maar bij de tweede pitstop verloor het Nederlands-Franse duo vijfentwintig seconden. Na een dijk van een race finishte Jos Menten tweede, op drie seconden van de overwinning. Het eerste FIA GT podium van de 25-jarige coureur is een feit!
Ondanks een klein probleem met de diffuser in de eerste minuten van de vrije training, klokte Jos Menten de snelste chrono. Vrij vroeg in de sessie zette de Nederlander een 1:54,625 op de tabellen. Hiermee was Menten ruim een seconde sneller dan de rest van het FIA GT veld! Ook in de tweede vrije training zat de coureur uit Haelen in het juiste ritme. Het team had enkele lange runs gepland en de rondetijden waren veelbelovend. PSI Experience sloot de tweede vrije training als derde af. “De wagen is goed afgesteld. In het bochtenwerk heeft de Corvette waarschijnlijk de beste wegligging. Enkel op de rechte lijn komen we een beetje topsnelheid tekort, maar dat is in Paul Ricard geen beslissende factor”, aldus een tevreden Menten.

In de kwalificatie stond opnieuw geen maat op Jos Menten. In de twintig minuten durende kwalificatiesessie werkte de Limburger slechts één getimede ronde af... meteen genoeg voor de pole-positie! “Het geeft een goed gevoel om de pole te pakken in een kampioenschap met zoveel competitieve piloten en wagens. Mijn rondje was snel, maar het kon nog sneller. Ik heb wat tijd verloren in het verkeer, maar vandaag stond het geluk aan mijn zijde”, vertelt een erg trotse Jos Menten. Ook Jean-Philippe Belloc voelt zich goed in zijn vel in de Corvette C6-R. De FIA GT kampioen van 2001 zette in de warm-up de snelste tijd neer. Menten en Belloc gaan de wedstrijd duidelijk met vertrouwen tegemoet.

Om 13u30 springen de lichten op groen en voert Jos Menten het veld aan. De Nederlander start goed en behoudt de leiding, voor de GLPK Carsport Corvette. De twee Amerikaanse wagens spurten weg en in no-time hebben ze een voorsprong van vijftien seconden op hun achtervolgers. Even verliest Menten de eerste plaats aan Hezemans, maar in de achttiende ronde herovert Menten opnieuw de leiding. De Nederlander blijft de snelste man op de baan en bouwt geleidelijk aan zijn voorsprong op de GLPK Carsport Corvette uit. De rest van het veld verliest gemiddeld twee seconden per ronde op ‘The Flying Dutchman’. Menten duikt na 1 uur en 5 minuten racen de pits in om het stuur over te geven aan Belloc. Op dat moment heeft de PSI Experience Corvette C6-R vijf seconden voorsprong op het GLPK Carsport exemplaar.

Bij het uitrijden van de pitlane heeft Jean-Philippe Belloc een halve seconde achterstand op Bert Longin. De Fransman houdt het hoofd koel en heeft slechts een handvol ronden nodig om Longin te passeren. Belloc bouwt stelselmatig zijn voorsprong uit en komt na twee uur binnen voor een pitstop. In de pitlane verliest de pitcrew van PSI Experience de tweestrijd. Jos Menten moet de leiding laten aan GLPK Carsport piloot Anthony Kumpen. De voorsprong van Kumpen bedraagt vijfentwintig seconden… maar Menten geeft zich niet gewonnen! In zijn jacht op de leidersplaats zet hij meteen de snelste rondetijd van de wedstrijd neer. De voorsprong van Kumpen smelt als sneeuw voor de zon en met nog een half uur te gaan moet Menten vijftien seconden goedmaken.

Met nog tien ronden af te leggen heeft Menten het gat verkleind tot negen seconden. De jonge Limburger blijft de snelste man op de piste en vecht tot de laatste snik voor de overwinning! Bij het vallen van de vlag komt Menten drie seconden te kort op de GLPK Carsport Corvette. Ondanks een ultrasterke laatste stint van Menten moet PSI Experience dus genoegen nemen met de tweede plaats. Op het podium krijgen GLPK Carsport en PSI Experience het gezelschap van Vitaphone Racing piloten Jamie Davies en Thomas Biagi.

“Natuurlijk is het spijtig om op een haar na de overwinning te missen”, vertelt Menten na de finish. “Op zo een moment is het bitter om tweede te eindigen, maar we mogen niet vergeten dat we vandaag een fantastische wedstrijd hebben gereden. Ik denk dat ik voor het hele team spreek wanneer ik zeg dat we erg tevreden zijn met dit resultaat. We hebben de wereld getoond wat we waard zijn en dat we niet moeten onderdoen voor de toppers uit het FIA GT kampioenschap! Nu keren we huiswaarts om ons voor te bereiden op de vierde wedstrijd van de Le Mans Series… een wedstrijd die ik zal combineren met de 24 Hours of Zolder."
 
« Terug 20-08-2006
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2024 Jos Menten Racing