Terug naar de homepage


   
Hot News


24 uur van Spa: elfde plaats voor Jos Menten
Jos Menten, Peter Kox, Marc A. Hayek en Albert von Thurn en Taxis hebben de 24 uur van Spa uitgereden op de elfde plaats. Toch had er veel meer ingezeten voor de zwarte Lamborghini Gallardo met startnummer 24. De enige vertegenwoordiger van het Italiaanse merk was immers de smaakmaker van de wedstrijd in de Pro-Am klasse. “Een wedstrijd van vallen en opstaan. We konden gemakkelijk het tempo van de top-vijf algemeen volgen en reden dan ook lange tijd aan de leiding in de Pro-Am klasse”, opent Jos Menten zijn relaas. “Na de eerste tussensprint, na zes uur wedstrijd, lagen we nog steeds aan kop in Pro-Am, op een uitstekende vijfde plaats algemeen. Helaas kregen we even na middernacht met tegenslag af te rekenen. Een probleem met een achterwiel sloeg ons ver terug. We vochten nog terug, maar opnieuw kregen we te kampen met pech. Uiteindelijk is het nog een puike prestatie dat we op plaats elf finishen.”


Gestart van op de zevende plek kon Peter Kox meteen twee plaatsen goedmaken. De zwarte Lamborghini in de kleuren van de Zwitserse horlogemaker Blancpain kwam als vijfde algemeen door. Omdat een 24-uursrace niet in het eerste wedstrijd uur gewonnen wordt, werd besloten het tempo lichtjes te laten zakken. “Op strategisch vlak wordt het een moeilijke race”, voorspelt Menten, terwijl de hemelsluizen opengaan. Onder bijna apocalyptische omstandigheden ziet de wedstrijdleiding geen andere keuze dan de wedstrijd voor het eerst te neutraliseren met een safety-car procedure. “Gelukkig nam het team telkens de juiste beslissing, en konden we de race controleren in onze klasse.”

Aanhoudende regenval en meerdere ongevallen zorgen voor veelvuldige onderbrekingen van de wedstrijd: “Het grote startveld zorgt natuurlijk voor een groter aantal incidenten op de piste. De snelheidsverschillen zijn soms enorm, zeker in deze moeilijke omstandigheden. Het wordt bovendien snel donker nu, dus het zal alleen maar moeilijker worden”, aldus de 31-jarige coureur omstreeks 22u00. Na zes uur wedstrijd pakt de Blancpain Reiter Lamborghini de volle punten voor de eerste plaats in de Pro-Am klasse, op een uitstekende vijfde plaats algemeen.

Pas rond middernacht gaat het een eerste keer mis voor de troepen van Hans Reiter: “Een achterwiel zat niet goed vast, waardoor we de wagen opnieuw hebben binnengeroepen. We verloren een aantal ronden in de pits en waren op achtervolgen aangewezen”, zucht de Nederlander. De Lamborghini valt terug naar een plek buiten de top-20 algemeen. Samen met zijn landgenoot Peter Kox rijdt Jos Menten het grootste gedeelte van de nacht. “We hebben zeer hard gepusht om de verloren tijd goed te maken. De wagen is zeer betrouwbaar en enkel een menselijke fout heeft ons wat teruggeslagen. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om ons opnieuw in de wedstrijd te racen, en wie weet is een podium in de klasse nog mogelijk”, aldus de Nederlander na 14 uur koers.

Bij het ochtendgloren prijkt de Stier uit Sant’Agata opnieuw op de vijfde plaats in Pro-Am en kloppen Menten en co opnieuw op de deur van de top-tien algemeen… maar opnieuw staat Dame Fortuna niet aan de zijde van de Lamborghini-rijders. Een elektronisch probleem wordt verholpen in de pitlane, maar de piloten van de bolide met startnummer 24 zijn opnieuw op achtervolgen aangewezen. “Tot het kleine elektronische probleem draaide de wagen als een Zwitsers uurwerk. Jammer dat we hier nu de voeling met de top-3 in onze klasse verliezen, maar anderzijds maken we nog steeds aanspraak op een mooi resultaat in deze zeer competitieve wedstrijd. We hebben bewezen dat er wel degelijk rekening dient gehouden te worden met deze prachtige Lamborghini Gallardo”, zegt een trotse Menten

Na een knappe eindspurt duikt de Blancpain Reiter Lamborghini Gallardo als elfde onder de zwart-wit geblokte vlag, als zesde in de Pro-Am klasse.
 
« Terug 29-07-2012
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2021 Jos Menten Racing