Terug naar de homepage


   
Hot News


24 uur Spa: Motorpech houdt Menten en co van mooi resultaat
Na de uitstekende vierde startplaats, en pole-positie in de pro-am cup, wordt bij Blancpain Reiter Engineering alles in gereedheid gebracht om de 24-uur durende slijtageslag aan te vatten. Jos Menten gaat de wedstrijd met vertrouwen tegemoet: “We hebben in de warm-up alles nog gecheckt, en het ziet er goed uit voor de race. Belangrijk wordt om in de beginfase uit de problemen te blijven, en vervolgens onze eigen wedstrijd te rijden. Traditioneel wordt in de beginfase hard getrapt, maar we mogen ons niet vergalopperen in het tempo. De vlag valt immers pas morgen om 16u00”, blikt Menten vooruit.

Voor volle tribunes is het Peter Kox die de start neemt met de #24 Lamborghini Gallardo LP600. De Brabander neemt een kanonstart en schiet meteen door naar de derde plaats in de Eau Rouge. Op de rechte lijn van Kemmel plaatst Kox de Gallardo naast de BMW van Marc VDS Racing, om bij het aanremmen van Les Combes naar de tweede plaats door te stoten. Het wordt meteen duidelijk dat de 63ste editie van de 24 uur van Spa een intense strijd van twee maal rond de klok wordt.

Kox bevindt zich in een sandwich tussen de beide ProSpeed Porsche’s … en in de derde ronde gaat het goed mis. De Porsche achter Kox probeert met een kamikaze manoeuvre voorbij de Blancpain Reiter Lamborghini te gaan in de Busstop chicane. Kox kan ternauwernood een contact vermijden, maar de Porsche-rijder knalt wel zijn leidende teamgenoot uit de race, waarna de Lamborghini Gallardo LP600 voor het eerst als leider over de streep komt. De boodschap aan de concurrentie is meteen duidelijk: Jos Menten, Peter Kox en Marc Hayek zijn in de Ardennen om mee te dingen naar de algemene overwinning: “Peter heeft een goed ritme te pakken. We hebben een probleemloze start gehad, nu moeten we het verstandig aanpakken en natuurlijk uit de problemen blijven.”

De race is nog geen tien ronden ver alvorens de wedstrijd geneutraliseerd wordt wegens een zware crash van één van de McLarens. “We zijn niet meteen binnengekomen voor bij te tanken. De bedoeling was de tankbeurt zo lang mogelijk uit te stellen, zonder al teveel plaatsen te verliezen ten opzichte van de concurrenten. Door de Balance of Performance zijn we verplicht elke 65 minuten binnen te komen voor een pitstop, en het leek ons verstandig om Peter nog even op de baan te laten”, aldus Menten over de strategie. Die keuze loont ook, want na twee uur wedstrijd is het de #24 Lamborghini Gallardo LP600 van Jos Menten, Peter Kox en Marc Hayek die de leiding van de wedstrijd in handen heeft!

Jammer genoeg slaat in het derde wedstrijduur de pechduivel een eerste maal toe voor het Blancpain Reiter Engineering team. De bolide met startnummer 25 ligt op zijn flank in de Busstop-chicane, meteen het sein voor een tweede neutralisatie van de wedstrijd. Intussen maakt Marc Hayek zich klaar voor zijn eerste stint aan het stuur van de prachtige Blancpain Lamborghini Gallardo. “Marc nam het stuur van Peter over, en werkte rustig zijn rondjes af. Hij was bijna aan het einde van zijn rijbeurt toen de teamleiding me vroeg om het stuur over te nemen. Enkele seconden later zagen we op de tv-schermen witte rook uit de uitlaat komen. Wedstrijd over”, zucht Menten.

“We weten nog niet exact wat de aanleiding was van het probleem, maar het staat vast dat de aandrijving het begeven heeft. Natuurlijk is het heel zuur om op deze manier uit de wedstrijd te verdwijnen, zeker als je ziet hoe de wedstrijd zich vooraan heeft ontsponnen. Zowat alle favorieten kregen met technische problemen of ongelukken af te rekenen tijdens de nacht. We hadden zonder twijfel vooraan meegespeeld tot het einde, maar het lot heeft daar anders over beslist. Volgende keer beter”, aldus de winnaar van de 24 uur van Spa 2009.
 
« Terug 31-07-2011
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2021 Jos Menten Racing