Terug naar de homepage


   
Hot News


24 uur Spa: Tweede rij en pole in pro-am voor Menten-Kox-Hayek!
Reiter Engineering trok midden juni naar de Belgische Ardennen voor een eerste duurtest, waarbij Jos Menten, Peter Kox en Marc Hayek een indrukwekkend parcours afwerkten. De Lamborghini Gallardo LP600 was bloedsnel, maar kon in wisselende weersomstandigheden niet op Dame Fortuna rekenen. “Een slechte generale repetitie belooft een goed concert”, beloofde Jos Menten na afloop van de Belcar-wedstrijd. Zes weken na de generale repetitie is het tijd voor het zwaardere werk. De 63ste editie van de 24 uur van Spa kondigt zich aan als een van de zwaarste, met ruim 20 kanshebbers op de overwinning, die 13 merken vertegenwoordigen. De 30-jarige Jos Menten komt samen met landgenoot Peter Kox en de Zwitser Marc Hayek uit op de Blancpain Lamborghini Gallardo LP600 met startnummer 24, ingezet door het Duitse Reiter Engineering.

“Niemand zakt af naar deze editie van de 24 uur van Spa voor een bijrol”, opent Jos Menten zijn relaas. “Ook wij niet! Ons doel is absoluut een podium in de pro-am categorie, en zo hoog mogelijk eindigen in het algemene klassement. Dat belooft geen sinecure te zijn, en in dit sterke veld wordt elke fout meteen cash betaald. De sleutelfactoren zijn consistentie en foutloos rijden, daarmee kan je een resultaat rijden in deze etmaalrace. De Belcar-wedstrijd was de ideale voorbereiding op de slopende wedstrijd die ons te wachten staat. De afgelopen jaren hebben de weergoden zich telkens gemengd in de debatten, en daarbij is de opgedane ervaring cruciaal”, vertelt Menten voor de start van de eerste vrije training.

De voorspellingen van Menten komen uit, want de vrije training wordt verreden op een opdrogende piste. “We hebben allemaal de tijd genomen om de baan te verkennen, zonder risico’s te nemen. De bedoeling is dat we kunnen vertrekken met een goede afstelling, zonder compromissen. De 27ste chrono in de vrije training weerspiegelt dus geenszins ons potentieel”, aldus de coureur uit Haelen. Regen verstoort ook de pré-kwalificatiesessie. Menten, Kox en Hayek blijven steken op de 18de tijd.

De omstandigheden op de baan blijven wisselvallig, met nu en dan een fikse regenbui. De eerste kwalificatiesessie wordt op een natte piste verreden. Daarin komt de Lamborghini Gallardo LP600 van Blancpain Reiter op de vierde plaats bovendrijven, een voorbode van de goede vorm van het Nederlands-Zwiters trio. Intussen doet de duisternis zijn intrede en vlak voor de tweede kwalificatiesessie gaan de hemelsluizen opnieuw open. Teammanager Hans Reiter beslist de wagen op stal te houden. “Het heeft geen nut om in dit weer te jagen op chrono’s. Volgens onze informatie stopt het straks met regenen, en dan zullen wij opnieuw onze kans wagen”, vertelt Menten aan het einde van de tweede kwalificatiesessie.

De derde kwalificatiesessie ontpopt zich tot een rush naar de pole-positie. De omstandigheden worden ronde na ronde beter, de piste droogt op, en de Lamborghini van Menten, Kox, Hayek mengt zich in de strijd om de beste startplaats. Zonder risico’s te nemen stormt Kox door naar de vierde chrono, goed voor een plekje op de tweede startrij, en de pole in de pro-am klasse! “De tweede startrij is een perfecte uitgangspositie voor de wedstrijd. We starten niet in de buik van het peloton en kunnen het strijdgewoel in de eerste ronden vermijden. De zwaarste opdracht wacht echter nog op ons. Afspraak morgen om 16u00 aan de voet van de Eau Rouge!”, glimlacht Jos Menten, winnaar van de 24 uur van Spa 2009.
 
« Terug 29-07-2011
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2021 Jos Menten Racing