Terug naar de homepage


   
Hot News


Belcar: Transmissieprobleem eindigt indrukwekkende race
Jos Menten start zijn circuitseizoen 2011 in Spa-Francorchamps ter gelegenheid van de Belcar-manche in het kader van de 12 uur van Spa. De coureur uit Haelen bereidt zich samen met Reiter Engineering voor op de 24 uur van Spa, een wedstrijd die hij twee jaar geleden nog wist te winnen. Hans Reiter zet de Lamborghini Gallardo LM560 GT3 in voor het Nederlands-Zwitsers trio Jos Menten, Peter Kox en Marc Hayek. Menten en Kox hebben alvast een voorgeschiedenis die teruggaat tot 2007, toen het duo de Lamborghini Murciélago R-GT de sporen gaf in het FIA GT kampioenschap. Hayek is in 2011 de vaste teamgenoot van Peter Kox in de Blancpain Endurance Series.

In de vrije training wordt meteen duidelijk dat Reiter Engineering in de Belgische Ardennen geen genoegen zou nemen met een bijrol. Toch tempert de 30-jarige Menten de verwachtingen enigszins: “Het is mooi dat we meteen bij de muziek zijn, maar we mogen niet vergeten waar het werkelijk om draait. We zijn naar Spa afgezakt om ons voor te bereiden op de 24 uur, de Gallardo staat in endurance configuratie, dat is onze focus”. Tijdens de zestig minuten durende vrije training klokt het Reiter-trio de zesde chrono, op respectabele afstand van de koplopers.

Later op de dag wordt de kwalificatiesessie verreden. Meteen blijkt dat de
toeschouwers zich mogen opmaken voor het prachtige strijd. Vijf merken zijn vertegenwoordigd in de top-zes; gescheiden door amper een halve seconde. Ook het GT3-ronderecord sneuvelt. Peter Kox zet voor Reiter Engineering een knaltijd op de klokken, maar de Brabander moet zich tevredenstellen met de derde chrono… “maar het had nog een beetje sneller gekund”, glimlacht Kox. Wanneer de regen zachtjes neerdwarrelt in het laatste kwartier van de sessie, zijn tijdsverbeteringen niet meer mogelijk. De Lamborghini Gallardo LM560 GT3 in de kleuren van Blancpain zal starten van op de tweede startrij.

De weersomstandigheden in het laatste kwartier van de kwalificatiesessie vormen meteen de voorbode voor de moeilijke omstandigheden op zaterdag. Op een vochtige piste wacht de piloten de bijzonder moeilijke keuze tussen slicks en regenbanden. Bij Reiter Engineering wordt op veilig gespeeld en Marc Hayek vertrekt van op de tweede startrij op regenrubbers. Hayek neemt geen risico’s en past zich aan de moeilijke situatie aan. Ondertussen droogt de piste stilaan op en de Lamborghini bevindt zich intussen niet meer in de top-tien. Het team haalt zijn Zwitserse pupil na een half uur koers naar binnen, waarna Kox met slicks de baan wordt opgestuurd. De Brabander maakt een prachtige remonte en krijgt terug voeling met de leiders. Dan is het de beurt aan Jos Menten om het stuur over te nemen… want het begint opnieuw te regenen!

“We wisten dat we nog een lange weg te gaan hadden. De bedoeling was dat ik op regenbanden zou vertrekken, maar op het laatste moment werd besloten om toch voor slicks te gaan. De regen nam toe en ik voelde meteen dat het niet goed zat. De wagen gleed alle kanten uit en ik kon het tempo van de concurrenten op regenbanden niet aan”, zuchtte Menten. De teamleiding besluit Menten binnen te roepen en Kox nogmaals buiten te sturen… op regenbanden. “Maar Peter was amper op de piste en het hield op met regenen. De piste droogde op… en we konden weer richting slicks gaan. Een mooi resultaat was voor ons dus uitgesloten. Omdat ons hoofddoel nog steeds de voorbereiding op de 24 uur van Spa is, zijn we blijven doorknokken… tot de transmissie ons in de steek liet. Toch onthoud ik uit deze wedstrijd veel positieve dingen. We hebben de afgelopen twee dagen belangrijke ervaring opgedaan. We hebben een goede endurance afstelling, en we hebben kunnen experimenteren in de diverse weersomstandigheden. Tijdens de wedstrijd hebben we misschien niet de juiste keuzes gemaakt, maar een slechte generale repetitie belooft steeds een goed concert”, blikt Menten vooruit op de 24 uur van Spa, die op 30 en 31 juli verreden worden.
 
« Terug 19-06-2011
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2021 Jos Menten Racing