Terug naar de homepage


   
Hot News


Spa: Sensationele zege voor Menten-Maassen in kwalificatierace
Jos Menten en Xavier Maassen hebben er een bijzonder sterk begin van de meeting opzitten. Meteen in de vrije training werd duidelijk dat de Corvette C6.R van Mad Croc Racing niet naar Spa-Francorchamps was afgezakt om te fungeren als veldvulling in het FIA GT1 World Championship. Menten en Maassen voelden de Corvette aan de tand en besloten meteen om de wagen in de pitbox te parkeren. “De wagen is perfect en op nieuwe banden zitten we vooraan”, analyseerde Menten de eerste vrije training. “Maar gezien het reglement dat het aantal setjes banden beperkt, is het belangrijk om niet alle banden nu al te gebruiken. Het voornaamste is de kwalificatie vrijdagochtend en de races op vrijdag om 16u30 en de hoofdrace zaterdagmiddag.”

In de 80 minuten durende pre-kwalificatie zette Jos Menten de beste chrono neer. De 29-jarige coureur uit Haelen bevond zich op het juiste moment op de piste en profiteerde optimaal van de weersomstandigheden: “Ik was net bezig aan een snelle run, toen de hemelsluizen opengingen. De wagen is perfect in alle omstandigheden. Zowel op een natte piste, een opdrogende baan of een droog circuit! We gaan de rest van het weekend écht met vertrouwen tegemoet”, glimlacht een zichtbaar tevreden Jos Menten. Ook Maassen is opgetogen met het tot hier toe behaalde resultaat. “Ik ken Jos al jaren, we leven op amper enkele kilometers van elkaar en het is fantastisch dat we eens samen kunnen rijden. Hij is een zeer snelle streekgenoot en hij kent Spa en de Corvette als zijn broekzak. Ik ben er van overtuigd dat het persbericht na de race heel leuk nieuws zal bevatten. Twee Limburgers op een podium van een FIA WK, dat zou toch geweldig zijn”, knipoogt Xavier Maassen.

Het lijkt wel alsof de woorden van Maassen een profetische waarde bevatten. In de kwalificatiesessie was de Corvette C6.R met startnummer 11 bijzonder sterk. In Q1 zet Maassen de tweede tijd neer. Menten neemt over voor Q2 en komt ook uit op de tweede plaats. In Q3 is het opnieuw de beurt aan Maassen om de Corvette de sporen te geven… “en dat heeft hij zeer goed gedaan”, glimlacht Menten. “Even dacht ik dat de pole naar de Lamborghini zou gaan, maar Xavier heeft met een schitterend rondje van 2:17” het laken naar zich toe getrokken. Woensdag was er nog geen sprake van een deelname aan de GT1-races, en twee dagen later staan we op de pole, geweldig toch?”

Het is aan Jos Menten om de pole positie van zijn teamgenoot om te zetten. Menten kwijt zich perfect van zijn job, neemt een uitstekende start, en bouwt een voorsprong van enkele seconden op zijn naaste achtervolgers. Net voor het openen van het pitwindow komt een Lamborghini van Reiter even aandringen. “Op het einde kwam de Lambo nog dichtbij, maar dankzij het uitstekende werk van onze pitcrew kon Xavier op pad met een voorsprong van 3 seconden”, vertelt Menten na zijn stint. Ex-F1-rijder Zonta probeert vervolgens aan te klampen en slaagt erin naar de Corvette C6.R toe te rijden… maar de Braziliaan maakt een foutje, waarna Maassen de wedstrijd kan controleren. De zege voor het Limburgs duo is binnen! “Een prachtige overwinning, de eerste overwinning voor Mad Croc in het FIA GT1 WK, en ook de eerste zege voor een Limburgs duo. Nu kunnen we met trots zeggen dat we onze provincie op de wereldkaart hebben gezet. Dit smaakt naar meer. Morgen afspraak aan de voet van de Raidillon voor deel twee!”, jubelt Menten na de finish.

Morgen start Jos Menten tevens in de 24 uur van Spa. De Porsche 911 GT3 R, die Menten deelt met zijn landgenoot Oskar Slingerland en zijn twee zuiderburen Soulet en Schroyen, zal terug te vinden zijn op de vijfde startrij. “Het is een wedstrijd van lange adem. Het heeft weinig zin om risico’s te nemen in de kwalificaties. Vorig jaar hebben we gewonnen van op de zevende startplaats. De startpositie heeft dus eigenlijk weinig belang. Wij concentreren ons op onze eigen wedstrijd”, blikt Menten vooruit op de Ardense etmaalrace.
 
« Terug 30-07-2010
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2021 Jos Menten Racing