Terug naar de homepage


   
Hot News


Motorpech weerhoudt Menten van mooi resultaat in Daytona
Voor het Europese kwartet van Matt Connolly Motorosports is het verhaal van de Rolex 24 Hours of Daytona voortijdig afgelopen. Even voor halfweg wedstrijd heeft de krachtbron van de Porsche 997 GT3 Cup #20 de geest gegeven. Onder moeilijke omstandigheden, met zware regenval net voor de start van de Amerikaanse klassieker, kon Jos Menten in de beginfase de voeling met de top houden. Menten en co doken zelfs de top-tien binnen in de sterk bezette GT-klasse. Maar na zes uur wedstrijd werd duidelijk dat het geluk niet aan de zijde stond van Jos Menten, Markus Palttala, Oskar Slingerland en Christophe Lapierre. Een motordefect maakte een einde aan de sterke wedstrijd van de vier Europeanen.

In de voorbereidende testsessies begin januari was al duidelijk dat er nog veel werk was aan de Porsche van MCM. “We hebben een aantal rondjes kunnen rijden, maar we hebben zeker niet ons programma kunnen afwerken”, zuchtte Menten begin januari. “Tijdens de sessie heeft de mechaniek het enkele keren laten afweten en dat heeft ons kostbare tijd gekost.”

Tussen het testweekend en de wedstrijdweek is de wagen aan een volledige check-up onderworpen. Toch bleven Menten, Palttala, Slingerland en Lapierre niet van problemen gespaard. Ditmaal zorgde nukkige elektronica voor tijdverlies. De tracktime in de trainingen en kwalificaties was zodoende beperkt voor het Europese kwartet. “Na de testdag wisten we dat niet het materiaal hadden om de strijd aan te gaan met de topteams. Het wordt zeker en vast een moeilijke opdracht, maar indien we blijven rijden, kunnen we naar voren opschuiven. Een 24-uursrace duurt lang en de snelheden tussen de beide wagentypes zijn voldoende groot om het de rijders moeilijk te maken. Daar hopen wij van te profiteren.”

De kwalificaties leveren Menten en co een plaatsje op in de buik van het peloton. “We hadden nog wat plaatsjes kunnen opschuiven, maar we hebben besloten om de wagen niet over de limiet te sturen in de kwalificaties. De wagen is duidelijk beter, maar het zal niet gemakkelijk worden”, blikt Nederlander vooruit.

De 28-jarige coureur uit Haelen krijgt van zijn MCM team de opdracht de start te nemen. Wegens hevige regenval net voor de start van de wedstrijd beslist de wedstrijdleiding echter om van start te gaan onder een full-course yellow. De neutralisatie duurt twintig minuten en vervolgens maakt het veld zich op voor de échte start. Menten kwijt zich perfect van zijn taak en kan zijn plaats handhaven. De Haelenaar kan het tempo van de koplopers goed volgen, maar na zes uur wedstrijd wordt een goed resultaat onmogelijk gemaakt. Een concurrent uit de snellere Daytona Prototype-klasse knalt achterin de Porsche 997 GT3 Cup. Op dat moment waren Jos Menten en zijn teamgenoten al naar de negende plaats opgerukt, en met nog driekwart wedstrijd voor de boeg, was nog veel mogelijk. Door het incident raakt achterkant van de Porsche met startnummer 20 beschadigd en het team verliest veel tijd in de pitlane.

Na de herstellingswerkzaamheden gaat het Europees kwartet opnieuw op pad. Stelselmatig klimmen Menten en co opnieuw de top-twintig van de GT’s binnen, maar de opmars wordt gestuit door een motorprobleem. “Twee uur na de herstellingen verloor de motor aan kracht. Dat manifesteerde zich tijdens de stint van Oskar. Een probleem met het vliegwiel werd nog opgelost, maar een uur later was het voorbij. De motor gaf de geest”, zucht een teleurgestelde Jos Menten. Het Amerikaanse avontuur was mooi maar een goed resultaat blijft uit. “De manier waarop het Amerikaanse publiek autosport beleeft, kan je niet vergelijken met wat gebeurt aan de andere kant van de oceaan. Autosport is hier een feest, het leeft onder de mensen. Het is erg jammer dat we niet huiswaarts kunnen keren met een mooi resultaat, want ik heb werkelijk van elke seconde genoten.”
 
« Terug 01-02-2010
Agenda
13/04/2013 - DTM 4 Stunden rennen
    preview | review
27/04/2013 - ACAS H&R-Cup
    preview | review
19/05/2013 - 24 Hours Nurburgring
    preview | review
22/06/2013 - Simfy Trophy
20/07/2013 - Reinoldus-rennen
27/07/2013 - 24 Hours of Spa
    preview
24/08/2013 - Ruhr-Pokal
14/09/2013 - DMV Grenzlandrennen
28/09/2013 - Barbarossapreis
12/10/2013 - 250-Meilen-Rennen
26/10/2013 - Münsterlandpokal
Design & development: i-Minded © 2001 - 2021 Jos Menten Racing