Terug naar de homepage

Seizoen 2004
25 april 2004 - Jos Menten uiterst tevreden met 5e plaats na een hele lange rit

Jos Menten en Albert Vanierschot konden heel tevreden zijn met hun 5e plaats aan de finish. De 22-jarige Limburgse coureur was de beste Nederlander in het klassement. Menten was na zijn stint van bijna anderhalf uur aan het einde van zijn latijn. “Het ging niet meer. De auto bouwde steeds verder af. Ik weet niet of de banden te hard waren of dat we teveel camber hadden. In ieder geval werd de wegligging steeds slechter. Ik was uitgedroogd en werd een beetje duizelig. Toch ben ik heel tevreden met dit resultaat”. De coureur uit Haelen nam bijna 2/3 deel van de race voor zijn rekening. Albert Vanierschot maakte de klus af maar liet zich aan het einde van de race verschalken door Markus Pattala, die de Porsche op een 4e plaats parkeerde.

Bij de start ging de Porsche van Vosse en Bouvy meteen aan de leiding. Voor deze équipe was het een race uit het boekje. Daarachter ontspon zich een hevige strijd tussen de 3 Chrysler Viper’s van Hasenblicher, Longin en Hart. De laatstgenoemde moest de race voortijdig staken, alweer de tweede opgave voor Hezemans-Hart. Jos Menten maakte een uitstekende start en kwam op een uitstekende 5e plek door na 1 ronde en bleef sterk in de kop van het klassement meedraaien.

In deze manche van de Belcar vormde Jos Menten een team met de “Koning van Zolder”. De Limburger reed samen met Albert Vanierschot, de patron van AD Sport, in de Porsche 996 Bi-turbo. Zijn vaste teamgenoot Tim Verbergt had verplichtingen voor Audi op Dijon. Het is noodzaak dat beide teamgenoten hebben gereden tijdens de kwalificatie, anders moet de auto op de startgrid achteraan starten. Derhalve werd de keus gemaakt om Albert Vanierschot in te laten stappen. In de eerste kwalificatie werd er door de 22-jarige Nederlander al een 7e tijd uitgeperst. Jos Menten ging bijna een seconde sneller en troefde in de tweede kwalificatie Toon van de Haterd af. Het was echter niet genoeg om een plaatsje op te schuiven. “We hebben de auto negatief afgesteld en meer camber gegeven. Albert Vanierschot zei al dat het een wereld van verschil betekende. Morgen rijden we ook met deze afstelling in de race”.

Er stonden 51 teams op de baan, een aantal waar men op Zandvoort van zou watertanden. Bijna 40.000 toeschouwers omzoomden de Omloop van Terlaemen om te genieten van spectaculaire races onder een stralend zonnetje. Natuurlijk vormde de wedstrijden voor de Nissan World Series het hoogtepunt, maar het spektakel in de Belcar loog er ook niet om.